cmd facebook

Първо ще започна с пояснение на заглавието. Cmd е съкращение от command (команда). Следващата дума Facebook (книга лице) няма да я обяснявам – знаете си я. Мисля, че и идеята ми схванахте. Това, което се случва във Фейсбук е подаване на команди – на лабораторните мишки (потребителите). Когато един започне да говори за нещо – всички започват да говорят за това нещо, без значение дали знаят нещо по темата. Просто е модерно. И вместо да видим различни неща от различните ни приятели в социалния боклук, ние виждаме еднакви неща от различните ни приятели. Cmd също така e съкращение и от command prompt: програма в уиндоус, която изпълнява текстови команди, както в операционната система DOS.

В тази статия съм разгледал масовите изблици в мрежата – маниите, които обземат потребителите на „фейса“, или казано с други думи – в кой период с какво са ме занимавали всички до един.
От доста време събирам материал за тази статия. Можех да продължа, но за момента съм деактивирал акаунта си и спирам да събирам информация. Това не значи, че не мога да напиша допълнение. Също така, вероятно съм пропуснал нещо, но започвам от момента, в който съм забелязал какво става.

2014

cvcv

Ice bucket – манията, в която и българските политици се заливаха със ледено студена вода в подкрепа но хора, болни от (не помня каква болест). Не ми стана ясно как това им помага да оздравеят, но клипове с мокри като плъхове хора имаше навсякъде в мрежата.

През юли същата година имаше мания „Какво значи името ти“. На недразнещия очите розов фон бяха изписани имена, а всяка буква от името описваше личността.

imetoti

А моят отговор тогава беше:

387343751422544

След това нямам спомени чак до 2016 г.

2016
Януари:

Хората публикуват разни характеристики на група от зодии. По този начин си вдигат егото, а зодиите дори не са групирани по въздушни, огнени, водни, земни знаци или там както се групират. Всички масово публикуват зодии, да не говорим че самите хороскопи са толкова измислени и нямат нищо общо със звездите.

614645995358984

Другата мания в този период е:
Това е Еди-кой си.
Еди-кой-си прави така.
Еди-кой-си е умен.
Бъди като Еди-кой-си.

tovaeivan

Преди това манията беше флаг на Франция заради атентат в Париж. Флаговете вече са официална програма на Фейкбук и всеки може да създаде и да си сложи „щампа“ на профилната снимка.

Юли

Покемон, много постове за Покемон. Явно са платили и на много DJ-и, понеже те масово рекламират покемон и започнах да им давам Unlike.

Септември

Предизвикателство: черно-бяла снимка в подкрепа на жените болни от рак на гърдата.

В същия месец има вируси: Публикации от заразените с текст „Любопитно ли ти е какво мислят хората за теб? Вече е възможно, отвори този вирус“. Или: „Facebook добави нова функция, виж кой е гледал профила ти.“ И понеже сме любознателни – отваряме си вирусчета и ни е супер.

2017
Януари

Лютеница. Много лютетица – масово! Причината е, че открили следи от канабис в пробите на марка лютеница. Всички полудяха.

lyutenitza

Октомври

Всички се запалиха по игри на думи (някакви кръстословици) и кой като не знае отговора публикува във Фейсбук. Отделно, разбрах, че това давало точки.

krastoslovici

В същия период Фейсбук се наводни с масови събития. Например: Масово сране пред парламента, масово танцуване на песента… пред НДК, масов бой еди-къде-си.

srane

2017
Декември

Срам ме е да го кажа, но трябва. Шушана. Всичко се напълни със Шушана. Оказа се, че това е песен, която е издадена доста отдавна, но се съживява. Мазния гюбек се върти навсякъде, но има и голям дял във Фейсбук.

2018
Февруари

Как ще изглеждаш като холивудска звезда. Приложение, което слага филтри върху снимките. Всички масово се публикуваха. Подобни приложения по това време показваха и как ще изглеждаш като представител на противоположния пол.

Към края на 2017, началото на 2018 масово се говори за някаква истанбулска конвенция, в която се оказа, че много голям проблем е джендъра.

Аз лично нямам идея какво значи думата конвенция и защо е точно истанбулска (нито съм чел текста), а съм сигурен, че никой от хората, които й се противят също няма идея не само какво е конвенция, но и какво точно е джендър. Дори се чу израз и като „третия пол“. Оказа се, че хората го разбират като по-нова дума за хомосексуализъм.

Аз най-вече не разбрах какво представляват публикациите относно това: протест или недоволство, че се раждат хора с аномалии (говоря за хермафродити, прочетете и за транссексуални)? Ами то е все едно да недоволствате и протестирате срещу синдрома на Даун или аутизма.

Да, ще се раждат хермафродити по дадени причини или хора с „психични заболявания“ и хормонален дисбаланс, и дори да криете това от децата си няма да го спрете с публикации във Фейсбук.

Защото това не е като да протестирате за „СПАСЕТЕ ПИРИН“ – другото наводняване от публикации в същия период от време. Спасихте ли го? Представям си как депутата си седи във Фейсбук пред компютъра и си вика „Ей, колко хора са против, я да отменя това решение.“ Ситуация, която ми наподобява това:

Исус проверява дали снимката на болното дете има достатъчно харесвания, за да го спаси.

Исус проверява дали снимката на болното дете има достатъчно харесвания, за да го спаси.

Снимки на болни деца се публикуват постоянно. Това разбира се води до други въпроси: наистина ли е болно детето или е снимка от интернет и е измама, горкото дете, ще споделя снимката за да му помогна да оздравее (процес, който е описан в учебниците по медицина), или пораждане на тревога и съжаление в потребителя, който го гледа с мисълта „някой друг ще му помогне“. Тези снимки се споделят по-рядко от честните и почтени „игри“ ХАРЕСАЙ, СПОДЕЛИ, КОМЕНТИРАЙ и спечели най-новия IPHONE!

На мода в момента е Гинка. Отново всеки втори пост е за Гинка – поставено лице, на което е регистрирана нова фирма, която ще купи ЧЕЗ.

Завършвам с явление, което може да се повтори по всяко време на годината. Става въпрос за:
И когато завали (моя си, моя; падат ли мъгли…) – Нямам предвид песента на Слави, разбира се. Имам предвид, че когато завали (нещо различно от обикновен дъжд в повечето случаи) всяка една поблукиация е със снимка на завалялото. Най-много има за снега. Сякаш Иван няма прозорци.

Е, и без друго знам, че повечето хора са прости. Нямам нужда от Фейсбук да ми напомня като ми натрапва техните изкривени представи за нещата, които се случват около нас. За съжаление има някои неща, за които мога да се информирам само от социалния боклук, но покрай сухото гори и мокрото.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от вредители: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.