Смяната на корпоративна идентичност: иновция или стагнация.

Здравейте, аз съм Иван, но от утре ме наричайте Стамат. Избрах това име, защото е ново, грозно, не сте свикнали с него, платих си за да го имам и ще дам луди пари за да ви го набия в главите.

Това се случва с новите идентичности на големите брандове. Да смениш корпоративната си идентичност е като да смениш името си. Много компании периодично сменят идентичността си – дават пари за ново лого, а после още повече пари за реклама на новото си лого. Малко са случаите обаче, когато логото се променя към по-добро. Обикновено новото лого е по-грозно и хората трудно свикват с него. Най-пресния случай е логото на Гугъл – не може да не сте обърнали внимание на грубите букви, които стърчат от екрана ви. Безспорно логото среща доста критика.

Има и компании, които променят логото си с малки детайли, почти незабележими. Вие сигурно не сте забелязали различния шрифт на facebook, забалежим най-вече в буквата А.

facebook2n-1-web

logoredesign29
Ретрото е нещо много хубаво, но само, когато става въпрос за музика. От там нататък ретро чарлстони, ретро преси и ретро лога като „новото“ лого на mtel също не се отличават с естетика.

 

Някои ще ме упрекнат и ще кажат „Защо компанията да не се освежи с нов брандинг?“ Защото обикновено хората са свикнали със нещата, които са се наложили и постоянните промени – на лога, на имена, на пол и на каквото се сетите, не се отразяват добре.
Вие казвате ли Виваком? Или Вивател? А свикнахте ли с Теленор? (тук вече компанията е продадена, за това има ново име)
А представяте ли си утре Мерцедес и БМВ да лъснат с нови лога? (веднъж на сто години мерцедес променят детайли в логото си,  но не и коренно различно лого) Ами да си сменим цветовете на знамето?
Няма нищо лошо един бранд да осъвремени изгледа си, но постоянните премени (не „промени“) показват само, че компанията е несигурна в себе си, сама не се харесва и те самите не държат на своята корпоративна идентичност, а в същото време очакват клиентите да разчитат на тях.

За Ванката.нет – Стамат: Твоят Стамат днес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от вредители: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.