Има ли разлика в различните видове Jameson?

Read this article in English: 
Is there a difference between the different types of Jameson?

Когато става дума за алкохол, аз лично признавам само едно питие – ирландското уиски Jameson. Казвам Джеймсън, въпреки, че много хора го произнасят Джеймисън, само че за мен Jamieson се произнася джеймисън, но пък кой съм аз да кажа.

По принцип пия обикновен Jameson от зелените бутилки (най-често 0.700 L). Моите приятели знаят, че съм ценител на тази марка и често за рождения ми ден или имения ден ми взимат нещо по-специално – купували са ми Black Barrel, Crested и Black Barrel Select Reserve, а веднъж пих и Caskmates, макар, че не съм купувал и не са ми подарявали цяла бутилка. Пия уискито чисто. Не обичам студени и разредени напитки – не слагам лед, не го държа в хладилника, не го смесвам с други напитки (безалкохолно, сокове). Винаги, обаче, пия Jameson с чаша Coca Cola – отделно. В гърция например нямат малко и голямо питие – там винаги е 50 ml., а ако поръчате уиски и кока-кола ви го сервират смесено, за това е добре да го знаете и да поръчате отделни напитки, ако се случи да посетите Гърция (в някои барове по черноморието също сервират напитките смесени, за да маскират фалшивия алкохол и да отговорят на очакванията на заблудените чуждестранни туристи).

Аз наистина съм голям почитател на това уиски. Едната стена в хола ми е зелена, имам бутилки от Jameson на секцията, а котката ми е кърстена на уискито и се казва Jamie на галено. Обаче има нещо, което ме притеснява:

Не усещам разлика във вкуса на различните видове Jameson.

Аз съм моногамен – пия само това уиски. Може да „кръшна“ само в краен случай – когато съм на гости и ми сервират нещо друго или когато изпием всичкия Jameson в бара и трябва да намерим  заместител (не, че пием много, те не са заредили достатъчно). Tullamore Dew е едно от най-близките до този вкус според мен. Въпроса ми обаче е: Внушавам ли си или наистина няма разлика между Caskmates, Crested, Black Barrel, и Black Barrel Select Reserve?

Реших да потърся информация в мрежата и да видя дали някой е споделил мнение – естествено търсих на английски, като най-разпространен международен език, но освен рекламните статии, съчинени от PR-ите на Jameson не видях мнение на реален потребител, за това реших да споделя своя опит.

И така, оказа се, че има “доловимо ухание на карамел и кремави аромати от зърненото уиски, пиперливи нотки, сладост на екзотични плодове от шери бъчвите. Вкусът е интензивен и наситен, концентрирани пикантни нюанси, привкус на ядки и ванилия, с шери и плодови вкусове. Финалът е наситен, мек и сочен, интензивен и богат” и не знам си още какво, но аз наистина не намирам разлика.

Реших да направя един експеримент с моите приятели и роднини – поканих ги на гости и сложих на масата 3 вида Jameson – обикновен, Crested и Black Barrel, само че напитката вътре беше една и съща – напълних бутилките с обикновен Jameson. Помолих ги да опитат различните видове и да кажат кое им харесва най-много. Всички бяха единодушни – уискито в прозрачната бутилка с черен етикет Black Barrel е уникално! „Толкова е меко, че мога да го пия чисто“, „Това уиски ми хареса най-много“ – и посочиха черния етикет. Оказа се, че хората вече усещаха нещо по-различно във вкуса само заради опаковката на продукта. Накрая им казах – „във всички бутилки има еднакво уиски“. Бяха стъписани. Не ми повярваха и помислиха, че се шегувам с тях. Шегувах се наистина, но не и в този момент, в който им признах, че е едно и също. Пак пиха, пак вкусваха… Първо казаха „не, това беше различно“, после „да, еднакво е“, а преди да им кажа то беше различно, много меко, най-доброто.

Така веднъж National Geographic бяха правили експеримент като поръчали храна и я сервирали на хората, само че едната храна е била в кутиите за вкъщи, а другата е била сервирана в чинии. Хората казали, че храната в чиниите е по-вкусна. Всъщност тя била еднаква, както направих и аз с уискито. Оказва се, че единствено опаковката и рекламата са по-различни, разбира се и цената на уискито, защото идва в по-различна бутилка, по-луксозен етикет и дори картонена кутия за по-луксозен външен вид. Общо взето казах на приятелите ми да не си дават парите за по-скъпи опаковки, защото уискито вътре е едно и също.

Няколко дни след екперимента им сервирах наистина Crested и обикновен Jameson в различни чаши и помолих да ми кажат кое е по-хубаво като ще им кажа кое е Crested и кое обикновено след като си кажат мнението. Crested според Jameson се характеризира така: „Вкусът му е ярко наситен с шоколадови нотки, плодов характер, деликатни подправки и нотки на шери, които са изцяло благодарение на отлежаването на уискито в шери бъчви“.
Първо посочиха правилната чаша и казаха „това е по-хубавото“, попитах „Сигурни ли сте?“, тогава казаха „Не, в другата чаша е по-хубавото“. Казах им кое е било Crested, но не смятам, че човек трябва да подготвя рецепторите си за нещо различно и да се напъва да намери разлика, ако тя не е осезаема от първата глътка, а и в този случай разликата не съществува. Ако наистина имаше разлика, хората нямаше да се чудят и да дегустират отново, а просто щяха да кажат още от първия път.

Един приятел пък ми се ядоса на експеримента (той не беше в опитната група) и изрази мнението си, че ние не сме такива ценители и нямаме небце за това уиски и не сме критерий за оценка, държеше на теорията, че уискито е различно, но ние не го усещаме. А като не го усещаме, защо да даваме пари за нещо по-скъпо!?

Отворен съм за мнения от други ценители, ще се радвам да споделите. Но за мен уискито в различните бутилки няма разлика във вкуса. Толкова много Jameson съм изпил, че дори съм забелязвал разлика в цвета на уискито от различни партиди.

Няма карамел, шери, пиперливи нотки и сладост на различни плодове и шоколад. Има само различни бутилки, които карат мозъка ни да мисли, че пием нещо по-качествено. Всичко в тези бутилки е маркетингов трик.

Намирате ли разлика в различните видове Jameson?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

4 thoughts on “Има ли разлика в различните видове Jameson?

 1. Много хубава статия. Не пия алкохол, но мисля, че си прав. Продължавай все така с интересните и професионални твои мнения

  1. Благодаря за положителния коментар и отделеното времеме да прочетеш статията, въпреки че не пиеш алкохол, радвам се, че ти е харесала.

 2. Ванка, аз пък наскоро си взех от блек барел уискито Jameson и трябва да ти кажа, че го усещах някак по-воднисто… не знам, може и да си въобразявам, ала не ми хареса. По-скъпо е, може би е въпрос на вкус… предпочитам си класическото в зеленикавата бутилка/опаковка 🙂

  Между другото, в една от книгите на Огилви има там такъв пример – и той е правил експеримент, сложил е едно уиски в три различни бутилки, на три различни уискита, и хората намирали “разлики”. После им разяснил, че е едно и също – и се шашнали, и така 🙂

  Поздрави!
  Кико

  1. Благодаря ти за коментара, Кико, радвам се, че сподели мнението си от личен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от вредители: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.