Пише: на мама и тате умникът

Отварям компютъра в офиса и браузърът ми натрапва няколко правоъгълника с последните отваряни сайтове. Преди мен(е), някой е чел онлайн вестник. Онлайн изданията имат един голям недостатък – в никаква употреба не могат да ти влязат…

„24 часа“ са публикували статия на Диляна Цeнова със заглавие „На мама и тате простакът“.
Реших да прочета кой е този простак, но статията е много обширна и освен, че обхваща по някой обикновен простак се простира и до простаци от ранга на вицепремиера. На въпросния простак и името не му знаех и като търсех в Google кой затваря Cacao Beach и Bedroom само копирах името му. Накрая го запомних, когато веднъж ми казаха, че го наричат Далавери Симеонов. Статията се простира и до това колко е хубав соца, но със забележка, че не е хубаво така да се говори.

Прочетох за две пикли, които се сбили и ги давали по телевизията, нямало вече кръжоци като във соца „а едно време какво беше“… Първо – браво на тези телевизии бе де*а, почнали са да снимат и хора, не само кучета. Знаете ли, че неразбирателства в поколенията винаги ще има? Светът се променя и едно време не е имало тези неща, които ги има днес. Не си натрапвайти носталгията  с аудио касети, днес имаме MP3. Когато аз бях малък отново ми милееха по соца и ми казваха, че едно време децата са ги били с пръчка в училище. Към това ли да се върнем? Кръжоци ли? Сега е лятна ваканция. Съжалявам – нечовешко е да учиш или да работиш нон стоп. На човек му трябва почивка. А, добре, разбирам, не говорите за лятната ваканция, искате кръжоци в училище. Е, няма. Когато аз бях ученик в училище имахме ЗИП. Задължително избираем предмет. Това означава, че трябва да си избера предмета, но задължително. Всъщност задължително ми го избираха. Само двама души от класа имахме интерес към този предмет, който бяхме писали в молбите, а останалите нямаха интерес към никой предмет (не може да има ЗИП с двама души). Накрая ни сложиха да учим химия и биологоия като ни обясниха, че на учителката не й достига хорариум и няма да взима пълна заплата, и ако може да влезем в положение. Отплащаха ни се с добри оценки.

Със поменаване на други видни простакеси като на Орхан Мурад дъщеря му, загинала жена заради селфи (все неща, които не искам да знам, защото не гледам телевизия), статията завършва с пример за неграмотна административна служителка, която казала, че И и Й са едно и също и все се чете Йордан.

Накратко: виновни сме, че на днешните деца не им осигуряваме кръжоци и соц изживяване, те от своя страна стават разпасани неграмотни простаци (а пък не може да съберем деца – и преди и сега – с двама души кръжок не се прави). Лоши незавършили училище и прости хора винаги е имало – и в миналото, и в бъдещето. Днес ги наричаме батки, преди бяха борци (днес завършват, но всички знаем как).

Пак поглеждам към заглавието: на мама и тате простакът, ще звуча малко сексистки, но повечето примери са всъщност за на мама и тате простачката.

Авторката на статията е възмутена и от фактът, че се назначават хора с купени дипломи. Малко и за тях:

Купуаването на фалшиви дипломи и… криенето на истински.

Защо се купуват дипломи и се назначават хора на такива постове? Защото искахме да променим фактът, че в общините работят неграмотници и решихме: вече ще има само висшисти на тези позиции, за да не се оплакват бизнесмените за Й – не е буква от българската азбука (или поне на фонетик не излиза) и така се роди купуването на дипломи. Сами си го измислихме.
За съжаление висшето образование не е критерии за грамотност и може би учрежденията (и фирмите) би трябвало сами да си провеждат тестове (и обучения), ако искат квалифициран персонал вместо да им приемат купените папируси.

Днес обаче се наблюдава и един друг феномен. Криенето на образование. Да – отново измислено от самите нас. Да обясня:

Мой приятел ми казва:
– Кандидатствам за работа, дано да отговарям на изискванията. Трябва да им изпратя копие от дипломата си за средно образование.
– Но защо дипломата за средно – възкликнах аз – нали имаш висше образование, то е повече от средното!

Ще се досетите ли? Обявената позиция е за хора със средно образование и за това въпросния висшист ще скрие фактът, че име висше. Добре дошли в страната на чудесата. Изглежда, че проектът е за осигуряване на работни позиции за хора със средно образование, понеже сигурно някой е решил, че висшистите си намират работа по-лесно. После се питаме защо висшистите гладуват. Виждаш ли, мамо, а ти ми викаше „Учи бе, Иване“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от вредители: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.