Наблюденията ми като наблюдател

Накратко: Членовете на комисията са като вълци, избирателите са неграмотни. Джунгла от гладни животи, а посредата – кокал власт.

Предлагам на следващия референдум да стои дилемата: На избори да гласуват само вишисти? На по-следващия може да бъде: Членовете на комисията да са политически неутрални сомнамбули.

„Сега като не съм гласувал за референдум, значи че съм гласувал с НЕ, така ли?“ – това ме попита един от застъпниците в секцията. Хората не знаят какво е референдум и не знаят как се гласува за него. Членовете на комисията не питаха избирателите дали искат да гласуват за референдум. Малкото, на които предлагаха да дадат гласа си за извънземнтата технология „електронно гласуване“ бяха принуждавани да влизат повторно в тъмните стаички, а от солидарност, за да не ги карат пак да влизат там, те им казваха, че могат да гласуват там, пред тях, без да влизат в стаичките, и без вота им да бъде таен.

„Ама нали знаеш, че с елекронното гласуване, аз от моя компютър мога да напиша тебе, тебе и тебе.“ – друг коментар на застъпник. Хората си помислиха, че са хакери и могат да манипулират компютърни системи. Не става по този начин обаче. Други скочиха в още по-далечна галактика и си въобразиха пръстов отпечатък при електронното гласуване за уникалност. Никой не е чувал за електронен подпис, цифрови сертификати, персонални кодове и предварителна заявка за онлайн гласуване. Хората смятат, че така вота ще се манипулира по-лесно, а всъщност е доста по-трудно. Мен лично повече ме е страх от офлайн манипулирането.
Сложната система Общински съветник. Бабите нямат идея как се гласува. Могат да гласуват само млади и грамотни хора, които знаят, че първо се избира партия, а после преференция.
Схемата за гласуване с общински съветници я има и на предизборните плакати – два номера: един в квадратчето и един в кръгчето. Но не! Два номера в две квадратчета.

Да не забравя да дам отговорите на въпросите: Не, не се манипулира онлайн гласуване толкова лесно. Не, не си гласувал с НЕ, когато не си гласувал ВЪОБЩЕ. Да, СИК беше в много нарушения. ДА… ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ УЧАСТТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Защита от вредители: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.